Let’s travel together.

Ünnepvárás Szlovákia egyik legszebb városában

Pozsonyban a városi karácsonyfa ünnepélyes kivilágításával kezdődik a hagyományos karácsonyi forgatag november utolsó hétvégéjén. A karácsonyi kínálat a Régi Városháza szomszédságában, a Fő téren és a Ferencesek terén, valamint a Szlovák Nemzeti Színház előtti téren összpontosul 2019. november 22-től egészen december 22-ig. Az új városvezetés új koncepcióval készül a 2019-es vásári időszakra. Haladva a változó ízlésvilággal a minőséget, a természetes és regionális alapanyagokat, illetve a környezetbarát igényt helyezik előtérbe. Az úgynevezett „zero waste“ elgondolásnak köszönhetően visszaváltható poharak és komposztálható tányérok, valamint evőeszközök jelennek meg az idei rendezvényen.

Sokáig maradhatunk. A pozsonyi vásár 1993-ban nyitott meg először, manapság este 22 óráig élvezhetjük a forgatagot.

A vásári bódék elrendezését tekintve a Fő téren összpontosulnak majd az ételt, italt, kézművestermékeket és karácsonyi ajándékokat kínáló standok, együtt a nonprofit és karitatív szervezetek bódéival. Kint lesz például a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás is ahonnan nem hiányozhat a névadó mákos és diós pozsonyi kifli. És amíg kóstolunk, az ingyenes négynyelvű ismertetőn keresztül megismerhetjük a híres pozsonyi péksütemény történetét és receptjét is.

Kóstoltunk már laskát?

A kínálatból nem hiányozhat a libamájjal vagy egyéb töltelékkel töltött hagyományos krumplis laska, a cigánypecsenye, a tócsni, a rétes, a zsíros kenyér hagymával, a töpörtyűs pogácsa, a forralt bor, a mézbor, a karácsonyi puncs, a tátrai tea, a grog és egyéb helyi étel és italspecialitások.

Élő betlehem és interaktív naptár is lesz

A Ferenciek terén kap helyet a pódium, ahol zenei aláfestés és rendszeres kulturális programok szórakoztatják a közönséget. Fellépnek népszerű és kevésbé ismert hazai és külföldi előadók, iskolás- és folklórcsoportok, valamint meseszínházak is a kicsiknek. A Régi Városháza udvarán kézműves bemutatókat és foglakozásokat tartanak, és itt található a város híres élő betleheme is. Sötétedés után, kedvező időjárás esetén, 2019. december 21-ig interaktív adventi naptárt vetítenek a Fő tér egyik épületére. Az Óvárosi karácsonyi vásár a Hviezdoslav téren várja a látogatókat 2019. december 23-ig. Lesznek az óvárosi vásáron gasztronómiai- és kézművestermékek, valamint egy saját karácsonyfa, egy nagy méretű adventi koszorú, korcsolyapálya és saját pódium is, amelyen csütörtöktől vasárnapig különböző zsánerű zenés-táncos műsorok váltják egymást.

Robogunk. Az ingyenes fényvillamos december 6-án áll pályára és december 30-ig közlekedik a városközponton keresztül.

A vegánoknak is kijár egy karácsonyi vásár

A történelmi városközponton kívül családiasabb hangulatú karácsonyi vásárokat is találunk. Pozsonyligetfalura (Petrzalka) december 18-ig, Főrévre (Ruzinov), ahol két helyen is rendeznek adventi vásárt 2019. december 22-ig lehet kilátogatni. A település Dulovo nevű terén, valamint a helyi kultúrház előtt lesz karácsonyi vigasság, ahova egy 33 méteres óriáskereket is felállítanak.

Pozsonyban azonban azokra is gondoltak, akik nem hívei a nehéz, húsos, zsíros ételeknek és fenntartható ajándékokat vásárolnának. Nekik Vegán Karácsonyi Vásár néven az Umelka Pub kerthelyiségében kínálnak egészségesebb alternatívát 2019. december 13-tól 23-ig. A karácsonyi fényvillamost viszont mindenkinek, vegánnak és húsimádókank egyaránt a figyelmébe ajánlják a szervezők. A december 6-tól december 30-ig (kivéve december 24-én és 25-én) 16.00 órától 20.00 óráig, hétvégeként pedig 10.00 órától félóránként közlekedő szerelvény ingyenesen igénybe vehető és rendkívül emlékezetes, napot lezáró pozsonyi élmény lehet.

További információk: slovakia.travel/hu