Let’s travel together.

Utolsó pillanatos ajándékötletek a könyvek szerelmeseinek

Az Atheneum Kiadó gondozásában megjelent Alex és Andy – Két magyar filmcézár itthon és másutt című könyv Korda Sándor (Alexander Korda) és Vajna András György (Andy Vajna) – két filmproducer életét járja körül. Eltérő történelmi korban születtek, teljesen más Magyarországról vándoroltak ki, egészen másfajta filmeket hoztak létre, másként alakult az életútjuk, ugyanakkor szembeszökőek a közöttük meglevő hasonlóságok is. Pataki Éva könyve róluk szól – és még sok minden másról is.

A második könyv a sorban John Keegen brit hadtörténész mára klasszikussá vált, monumentális műve, A második világháború. A kötet azonban sokkal több, mint a háború egyszerű hadtörténete: lebilincselő stílusának köszönhetően akár regényként is megállja a helyét, kézikönyvként pedig nélkülözhetetlen mindazok számára, akik meg akarják érteni a 20. század legfontosabb eseményének mélyebb összefüggéseit. Tom Clancy így nyilatkozott az íróról “Egyszerűen káprázatos… Nemzedékünk legkiválóbb hadtörténésze”.

Bödőcs Tibor első regényét tartjuk a kezünkben és ajánljuk azoknak, akik legalább annyira szeretik és aggódnak a magyar vidéki életért, mint maga az író. A Meg se kínáltak a magyar vidék iránt érzett rajongás, aggódás és szeretet műve. Amennyire nyomorult, annyira mulatságos, írja fülszövegében Szálinger Balázs.

Ez a könyv pedig már a rajongókhoz szól. Boros Jenő és Ocskay Zoltán szerzőpáros kötete, a Magyar autó-motor történet minden fiú szívét megdobogtatja, aki szeretni hallgatni a motorok duruzsolását és kapásból fújja a magyar és négykerekűek, lánctalpasok és más harci járművek jellemzőit. Amikből ebben a könyvben van jó néhány.


Következő könyveinkkel már átevezünk az érzelmek és a kalandok vizeire. Az első könyvben rögtön egy hétköznapi hőst ismerhetünk meg, aki szembeszállna még a halállal is, ha valaki más életét ezzel megmentheti. De ha lecsap rá a szerelem, akkor elfelejti, hogyan is kell túlélni az életben. Nicholas Sparks romantikus és szellemes regénye a Tűzlovag a General Press Kiadó gondozásában jelent meg.

Ki volt valójában Pillangókisasszony? Ez az, ami emberek sokaságát foglalkoztatja világszerte, miután újra és újra megnézik a magával ragadó operát. Rei Kimura könyvéből most talán végre kiderül az igazság, és megtudhatjuk, hogyan vált Csocso-szan Marujama legelragadóbb és legelegánsabb gésájává, és hogyan akadt meg rajta a szeme az amerikai tisztnek, Benjamin Pinkertonnak. A regényhez Puccini operája adta az alapötletet, ezt továbbgondolva született meg ez a mélyen megindító történet, szerelemről, hűségről és az anyai szív szeretetének világot átfogó erejéről.

A kalamajka után itt a Karácsony a Piciny Csodák PékségébenJenny Colgan folytatja Polly Waterford történetét, aki szeret szeret a vállalkozásában, a Piciny Csodák Pékségében dolgozni, és az ünnepi időszak mindig arra ihleti, hogy valami különlegeset süssön a falubelieknek. De az élet itt sem fenékig hollandiai kakaópor; és amikor betoppan egy rég nem látott barátnő, aki fenyegető titkokat cipel, ez rögtön egyértelművé is  válik Polly számára. Vajon sikerül-e elrendeznie mindent, és lehet-e még mindenkinek boldog karácsonya?

Jane Austen halála után majd’ háromezer levelét semmisítették meg, így azokkal együtt odavesztek Jane életének titkai is. De vajon mi merült feledésbe? Emma Grant Austen-kutató ezeknek a leveleknek a nyomába indul, miután családja és karrierje is összeomlik. Remete öregasszonyok, titkos küldetések, és még titkosabb gondolatok egy olyan írónőtől, akinek könyvei generációkra voltak és vannak hatással. Beth Pattillo  könyvét, a Jane Austen tönkretette az életem című kötet magyar fordítását a Lazi Könyvkiadó jelentette meg. 


A Szolgálólány meséjének folytatásában az ünnepelt kanadai író, Margaret Atwood választ ad azokra a kérdésekre, amelyek évtizedek óta gyötrik az olvasókat. Mikor a teherautó ajtaja rácsapódott Fredé jövőjére A Szolgálólány meséjében, az olvasók nem tudhatták, mi vár rá. Bár sem mi, sem pedig a nagy hírű Booker-díj zsűriének az elnöke, nem mondhat semmi konkrétat a Testamentumokról, annyit azért igen, hogy egy rémisztő és lélegzetelállító könyvről van ismét szó.

A Helikon Kiadó jóvoltából egy újabb, nagyon szép borítóval ellátott Agatha Christie gyűjteményt tarthatunk a kezünkben. A krimi királynője, az emberi lélek nagy nagy ismerője volt – a lélekhez pedig tudvalevőleg hozzátartozik a természetfölötti (vagy annak látszó) jelenségek iránti, félelemmel vegyes vonzalom. Az utolsó szeánsz című kötetben megtalálható minden misztikus témájú novellája – mindazok örömére, akik az irodalom segítségével szeretik borzongva átélni a természetfölötti titkok közelségét.

A sort pedig egy sportolásra buzdító könyvvel zárjuk, amit akár újévi ajándékként is adhatunk valakinek, aki úgy gondolja 2020-ra változtatna egy kicsit az életén és a hozzáállásán. Tamás Rita tanácsokkal és személyes tapasztalatokkal mutatja be saját útját az összeomlástól a harmóniáig. És ha neki sikerült megbirkóznia mindazzal, amit elé vetett az élet, akkor egy kis segítséggel nekünk is sikerülhet a sajátunkat rendbe rakni. A Ne pánikolj, sportolj! című könyv egy öt évvel ezelőtt létrehozott blogból indult ki.