Let’s travel together.

Vicces felmérés: kiszámolta a SEAT, mennyi ideig tart elindulni autóval, ha a gyerek is jön

Utolsó pillanatban történő látogatás a fürdőszobában, vég nélküli győzködés, hogy végre vegyék fel a cipőjüket és a kabátjukat és a döntés, hogy melyik játékot vigyék magukkal…

A házból való kijutás csupán a kihívás egy része, amellyel a gyerekes családok nap, mint nap megküzdenek. Még bonyolultabbá válik a helyzet, amikor az autóba kell őket beültetni, az ülésbe kell bekötni és bepakolni minden szükséges dolgot a csomagtartóba. Ez a próbatétel a szülők idejéből összesen 96 órát – kereken négy napot – igényel évente a SEAT által Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett felmérés alapján.

A felmérésből kiderült, hogy a szülők átlagosan 20 perccel hosszabbítják meg napjukat, hogy a gyerekek autóba ültetése okozta késést ellensúlyozzák. Ez közös mindhárom, a felmérésben részt vett ország eredményében, habár a spanyolok 10 százaléka és a németek 6 százaléka hozzátette, hogy amennyiben ez a folyamat hosszúra nyúlik, az legalább 40 perc hosszabbítást jelent a rutin szempontjából.

A rossz rész: a brit, német és spanyol szülők egyetértenek abban, hogy a legidőigényesebb része a folyamatnak, amikor a cipőt és a kabátot kell felvenniük a gyerekeknek. Ezen kívül a késés kapcsán a szülőkben felmerült elsődleges okok között szerepel a gyerekülésbe való beültetés, a biztonsági öv bekötése, illetve a mosdó utolsó pillanatban történő meglátogatása.

A rettegett pillanat: érdekes módon a felmérés megmutatta, hogy a spanyol szülők több, mint 70 százaléka tart attól a pillanattól, amikor a gyerekeket autóba kell ültetni, 15 százalékuk pedig kifejezetten retteg a napi rutin ezen részétől. Németországban az idegeskedők tábora 58 százalékra csökkent és mindössze 4 százalék számolt be intenzív szorongásról. A spanyol szülők több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy ebben a stresszes helyzetben néha hangosan vagy inkább csak magukban káromkodnak, 15 százalékuk pedig gyakran teszi ezt. A német családok esetében csupán 42 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy időről időre káromkodik egyet, miközben beülteti a gyerekeket az autóba.

Ezeréves technikák: a lehető leggyorsabb és legsimább beszállás érdekében sok szülő a jól ismert jutalmazási játékot veti be. A legnépszerűbb technikák közé tartozik, amikor a gyerekek hallgathatják a kedvenc zenéjüket, kaphatnak valamit a célba érkezéskor, tableten nézhetik a kedvenc programjukat vagy édességet, egyéb nyalánkságot kínálnak fel a szülők. Spanyolország az az ország, ahol a jutalmazás leginkább elterjedt, a szülők közel háromnegyede használja azt. Ezzel szemben Németországban a szülők 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy alkalmazza ezt a technikát, míg az Egyesült Királyságban alig több, mint 25 százaléka a szülőknek teszi ugyanezt.

A jó rész: annak ellenére, hogy a napi rutin ezen része kellemetlenségeket okozhat a szülők számára, 96 százalékuk mégis azt állította, hogy élvezi a gyerekekkel való autózást. A családi utazások legjobban várt része a szülők válaszai alapján az, hogy beszélgethetnek a gyerekekkel, hangosan énekelhetnek velük együtt és hallgathatják egyedi és naiv meglátásaikat a világról. Röviden: végül megéri a vitatkozás, a rohanás és a káromkodás, amikor a nevetésüket hallhatják az autóban.