Let’s travel together.

Világörökség és Airbus, libamájjal – Toulouse, a rózsaszín és kék város

Sokak szerint a majd félmillió lakosú Toulouse-ba többek között azért szeretnek bele rengetegen már egy rövid kirándulás során is, mert igazi dél-francia város, miközben spanyol is, meg olasz is kicsit. A legtöbben talán mégis inkább a rózsaszín városként emlegetik. Ráadásul Toulouse, amelyet átszel és gyönyörűvé varázsol a Garonne folyó, a történelmi épületek, a parkok, rakpartok, középkori utcácskák, a gasztronómia rajongói számára is ideális úti cél.

Ősztől tényleg már csak egy ugrás – a Földközi-tengertől és a Pireneusoktól másfél órányira fekvő – Toulouse, hiszen közvetlen járatokat indított Budapestről a Ryanair. Ráadásul a Toulouse-Blagnac repülőtér alig 15 percre van a félmilliós dél-francia város központjától. Szóval tényleg elég pár óra ahhoz, hogy Pest központjából Toulouse belvárosába érjünk.

Toulouse-t gyakran nevezik „la ville rose”-nak, vagyis rózsaszín városnak, s ha városnéző sétára indulunk, akkor hamar megértjük ennek okát. A város megannyi öreg épületénél használtak ugyanis rózsaszín köveket az építkezés során. Nincs ez másként a város szívében lévő főtér, a La Place du Capitole környékén sem, ami ideális kiindulópontja a városnézésnek. Érdemes a tér keleti oldalán álló Capitole-nál, vagyis a hatalmas, száz méternél is hosszabb városházánál kezdeni, amely a Nemzeti Színháznak és az Operaháznak is otthont ad: az impozáns épület látványát meghatározza a nyolc – nem meglepő módon rózsaszín – márványoszlop.

Toulouse-i tippek

Olcsóbbá, jobban szervezetté tehetjük a toulouse-i kirándulást, ha kiváltjuk a Pass Tourisme kártyát. Létezik 1, 2 vagy 3 napos városkártya, amellyel könnyen felfedezhető a város, hiszen az magába foglalja a tömegközlekedési jegyeket, a legtöbb múzeumi jegy árát, és még egy városnéző sétát is tartalmaz. Mindemellett több mint 250 kedvezményre jogosít különböző szálláshelyen, étteremben, múzeumoknál, üzletekben.

Ugyanakkor a lakosai által a francia mellett a Dél-Franciaországban beszélt ősi provanszál nyelvet is beszélő Toulouse-t a kék színnel is sokan összekötik. Gazdagságát ugyanis sokáig az itt feltalált, egy helyi növény felhasználására épülő kékfestési technika alapozta meg. Ez tette lehetővé, hogy ne kelljen hosszú és drága utat tenni Indiába az indigóért.

A főtér északnyugati sarkán induló keskeny, hangulatos Rue du Tauron továbbindulva vegyük az irányt a Saint Sernin-bazilika felé. Addig is akad azért látnivaló, mert a Rue du Taur volt az egyik legfontosabb bevásárlóutca a középkorban, a környék pedig ma is a „shoppingolók” kedvence. A rövid séta után az utazó elé tárul a hatalmas, Európa egyházi épületei között kitüntetett helyen álló bazilika, amelyet nem sokkal 1100 előtt szentelték fel. Toulouse leghíresebb és egyik legrégebbi, román stílusban épült temploma 1998 óta az UNESCO-világörökség része. A bazilika legszembetűnőbb jellegzetessége a különleges harangtorony és az épület gyönyörűen faragott bejárata, a Porte des Miégeville.

A bazilika után délnyugat felé haladva jutunk el a Toulouse-on átfolyó Garonne folyóig, amelynek partján végigsétálni feledhetetlen élmény – mondjuk a Pont St-Pierre hídtól a híres Pont-Neufig. A sétányról gyönyörű kilátás nyílik a folyóra, amelyen érdemes hajókirándulásra indulni. És persze kihagyhatatlan látnivaló Toulouse-ban a Canal du Midi csatorna, amely a bazilikához hasonlóan szintén az UNESCO-világörökség része.

A városban járva – ha belefér az utazó idejébe – érdemes megnézni az Augustins szépművészeti, a Saint-Raymond antik-, az Abattoirs modern és kortárs művészeti, a Georges Labit ázsiai múzeumot.

Toulouse-ban persze az is megtalálja a számítását, aki nem csak városnézésre vágyik. Akár űrhajóssá is válhat itt az a turista, aki ellátogat az űrmúzeumba, a Cité de l’Espace-be. És persze Toulouse kapcsán nem lehet nem megemlíteni azt, hogy a város az Airbus repülőgépgyár központja is. A repülés szerelmeseinek pedig lehetőségük van részt venni gyárlátogatáson, ha pedig szerencsések, akkor láthatnak tesztrepüléseket, kipróbálhatnak szimulátorokat is.

Aki pedig ennél is jobban szeretne elmélyedni a repülés soha meg nem unható világába, annak biztosan örökre szóló élmény lehet egy látogatás a világ légi közlekedésének legjelentősebb kiállításai közé sorolt Aéroscopia múzeumban, ami azért itt jött létre, mert ide köthető a franciák első, Clément Ader által 1890-ben tervezett motoros hajtású repülőgépe, és itt tette meg első útját a repülésben új korszakot nyitó A380-as is. A 7000 m²-es interaktív kiállítótérben a repülőgép-építés folyamata és a különféle makettek mellett olyan gépek története elevenedik meg, mint a Concorde, a Caravelle és az Airbus zászlóshajójának számító A380-as.

A városnézős napokat helyi gasztronómiai finomságokkal tehetjük „ízletesebbé”, Toulouse-ban javasolt az itteni sólet, a cassoulet, a helyi kolbász, libamáj, az armagnac pálinka, a fenetra sütemény kóstolása. Este pedig a várost freskóvá varázsoló Plan Lumière-rel zárhatjuk a napot.

Urbán Györgyi

Az erődváros titka

Aki mindent szeret felfedezni ott, ahol van, nem hagyhatja ki a középkori erődváros, Carcassonne megismerését sem. A Toulouse-tól egyórányi útra fekvő, a 13. századi albigens keresztes hadjárat központjaként szolgáló középkori erődváros meghatározása nem véletlen, hiszen egy korábbi római erőd romjain épült. A 17. században ruhakereskedelmi központnak, a 19. században pedig a borkereskedők fellegvárának számító település az 52 tornyával és 3 kilométer hosszú várfalával büszkélkedő középkori erődváros és a Canal du Midi csatorna révén egyszerre két UNESCO-világörökségi helyszínnel is büszkélkedhet.