Let’s travel together.

Vízpartra utazik? Így kell berakodni az autóba

Itt van a nyár, a vízi sportok ideje, amelyek gyakran különleges felszereléseket igényelnek, és amelyeket biztonságosan kell bepakolni az autójába. A felszerelések csomagtartóba helyezése, a rakomány megfelelő rögzítése és szükség esetén a tetőcsomagtartó használata, a legfontosabb ötletek a felszerelések biztonságos szállításához.

A nyár közeledtével előtérbe kerülnek a vízi sportok. Ezek közül sok, így például a búvárkodás vagy az állószörfölés (SUP), speciális felszerelést igényel, melyeket az utasok személyi biztonságának veszélyeztetése nélkül kell szállítani az autóban. A SEAT az alábbiakban hét tanácsot kínál arra, hogy az összes eszközét biztonságosan szállíthassa.

  • Fontos a rakomány egyenletesen elosztása, hogy az ne befolyásolja a gépkocsi egyensúlyát.
  • A rakomány megfelelő rögzítése alapvető fontosságú.
  • Tegye a szörfdeszkát a tető csomagtartóra. Noha csábító lehet a szörföt az autóban szállítani, de ez nem biztonságos, és sokszor nem is oldható meg, mivel baleset esetén a szörf előre csapódhat a gépkocsiban. Mindezen túl, ha ezt bizonyos országokban, például Spanyolországban észlelik, akkor a bírság 80-200 euró lehet. A szállítás legjobb módja a szörfdeszka megfelelő rögzítése a tetőcsomagtartón.
  • Ha szükséges, szereljen fel egy figyelmeztető jelzést. Az általános szabály az, hogy a tetőcsomagtartón lévő teher nem haladhatja meg a jármű hosszát. Autójának típusától függően azonban az állószörf deszka egy kissé kilóghat. Ebben az esetben csak az autó hátulján lóghat túl.
  • Ellenőrizze a gumiabroncsokat. Az autónál az összes hozzáadott súlyt figyelembe kell vennie. A jármű utasaival, a csomagtartó tartalmával az abroncsnyomás megváltozhat. Éppen ezért az első indulás előtt ellenőrizze a nyomást egy mérővel, és azt igazítsa a gépkocsi tényleges súlyához. A nyomás hiánya, vagy a túlnyomás defektet, vagy a rugók elhasználódását okozhatja.
  • Állítsa be a sebességet. Amint elindult, próbáljon meg állandó sebességet tartani, amely legyen alacsonyabb a megpakolt tetőcsomagtartóval. Kerülje a hirtelen gyorsulást vagy fékezést.
  • Tartson elegendő követési távolságot. A hozzáadott súly befolyásolja a gépkocsi fékezési idejét, ezért fontos megnövelni a követési távolságot. Az adaptív sebességszabályozó (ACC) rendszerek, amelyek már széles körben jelen vannak a mai autókban, segítenek a vezetőnek abban, hogy a gépkocsi vezetését saját igényei és a forgalmi viszonyok szerint szabályozza.